Pozornost gastronomů se po vydání nového průvodce Michelin 2013 znovu soustředila na mistra vařečky Arnauda Donckeleho, který poprvé dostal všechny tři hvězdičky a tak vstoupil mezi světovou elitu. Tomuto prestižnímu šéfovi kuchyně je pouhých 35 let a letošní ocenění dostal za pokrm místní kuchyně s názvem "La Vague d'or". Je majitelem restaurace v hotelu Résidence de la Pinéde v Saint-Tropez. Průvodce Michelin 2013 ocenil zejména použití místních surovin a středomořské a provensálské kuchyně. Ocenění znamená, že se podle průvodce vyplatí udělat si okliku a zajet si do příslušné světové restaurace. Pochopitelně se nehodnotí jedno jídlo, ale naprosto všechno, od čistoty toalet až po styl obsluhy a to během několika návštěv. Video ukazuje práci vítězného mistra z roku 2009, kdy dostal svou první hvězdu.


Vyznamenání je o to cennější, že podle průvodců byly ony slavné tři hvězdy uděleny jednomyslným rozhodnutím poroty. Mistr Arnaud Donckele začal svou kariéru u jiné trojhvězdičkové hvězdy, Michela Guérarda (Eugénie-les-Bains) a pokračoval u kuchaře Alaina Ducasse (Monako, Paříž) a skončil jako zástupce Jean-Louise Nomicose (Lasserre). Porota ocenila zejména jeho schopnost dokonale využít místní suroviny a přísady. Filosofie mistra stojí za citaci.

"Kuchyně má vypravovat historii regionu. Kuchař završuje práci rolníků, pěstitelů a rybářů."


Průvodce Michelin 2013 bude v prodeji od března. Porota oceňuje blízkost surovin a autenticitu kuchyně, nikoliv rok starý česnek dovážený z Číny a namořený chemikáliemi, aby po cestě na moři neshnil.